RADYOLOJININ KANSER TANISINDA YERI

GIRIS ARREST-03 MI-2003 ARITMI-03 SOLUNUM-03 Photo Page AMBLNSKAZA MUKERRER ASILSIZ VAKAREDDI ILETISIM ASKER TRAFIKAZA-03 YENIDOGAN DOGUM-03 BAGLANTILAR OLAY YERI AFET AFET2 OLUM-03 SIGARA KANSER ENFEKSIYON KANSER KANSER SIKLIGI GSMH KANSER KANSER ONYIL SITMA KANSER HAVA KANSER KALP KANSER MESLEK KANSER ENDOKRIN KANSER RADYOLOJI KANSER HLA DUZENI KADIN ACIL-03 BEBEK TRIAJ ZEHIRLENME-03 PSIKIYATRI-03 MEVSIM-02 MEVSIM-03 MEVSIM-04 HLA GENLERI KANSER-02 KANSER-03 TRAVMA-02 HODGKIN S DISEASE BREAST BRCA PARAMEDIK-04 ISDOYUMU OZURLU1-04 OZURLU2-04 OZURLU3-04 ISDOYUMU-01 KARSINOGENEZIS SERVIKS CA KANSER KAYITLARI ERGONOMI ISKAZA(37-99) GRAMSCI TURKCAN ERCAN ERBAS YAYINETIGI AP NEDENLERI CINSELHASTALIK CINSELDAVRANIS SAGLIKFELSEFESI HEKIMLIKFELSEFESI DUNYADAISSAGLIGI OSMANLIISSAGLIGI ULUSLARARASI INSANIN DEGERI ANALJEZIK-02 MESLEKODASI INSANHAKLARI VERIMLILIK DONERSERMAYE PARTIveSAGLIK KURESELLESME About Blog

KANSERLERIN TANISINDA RADYOLOJININ YERI

“TÜRKİYE’DEKİ 1994-1995-1996 YILLARINA AİT KANSERLERİN TANISINDA RADYOLOJİNİN YERİ”

 Hazırlayanlar: Ahmet Haki Türkdemir(*),  Elif Göksel Karaboğaz(*) Yusufhan Yazır(*)

Sağlık Bakanlığı, Kanserle Savaş Dairesi

GİRİŞ:

Bu çalışma Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığına yapılan bildirimlerin üzerinde  araştırmalar yapılarak, çıkan sonuçların değerlendirilmesi ile, alanda özel çalışma yapmak isteyenlerin yararlanması için hazırlanmıştır. Ülkemizde 1983 yılından bu yana kanser hastalığı bildirimi zorunlu bir hastalık olduğundan, tesbit edilen tüm vakaların Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığına bildirim zorunluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle kanser türleri hakkında en geniş bilgi alınabilecek veri bankasını da oluşturmuş bulunmaktayız. Ancak bugüne kadar verilerimiz sadece genel insidansların hazırlanmasında kullanılmıştır.

Kanserin tanısında patolojinin yeri tartışılmaz iken gerek ön tanının doğrulanması ve gerekse bazı kanser türlerinde doğrudan tanısal araç olarak radyolojik yöntemler yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu alanda yapılmış çalışmalar oldukça azdır. Verilerin düzenli ve bir arada sunulduğu çalışmalara ulaşmak oldukça zordur.

Bu çalışma ile kanser türleri ile kullanılan tanı yöntemlerinin karşılaştırmasını gönderilen veriler üzerinden vermeyi hedeflemiş bulunmaktayız.

 

AMAÇ:

Tüm radyoloji uzmanlarının yanı sıra diğer bilim çevreleri ile özellikle tümörlerin tanısında radyolojik yöntemlerin kullanılması, yaygınlığı ve dağılımı hakkındaki bilgilerin, paylaşımının sağlanmasıdır. Bu çerçevede radyolojik tanı yöntemlerinin hangi kanserlerde kullanılabileceği yönünde veriler elde edilmesi planlanmıştır.

 

YÖNTEM ve GEREÇLER:

1994-1995-1996 yıllarında Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığına bildirilen tümörlerin kayıtları değerlendirilerek, tanıda kullanılan yöntemlerin, tüm yaş grupları ve cinsiyetlerine göre yerleri belirlenmeye çalışılmıştır.

Elde edilen veriler; cinsiyetler, yaş grupları, tümörlerin yerleşim yerleri, histolojik tipleri, vakaların ikamet adresleri ve tanı konulan merkezlere göre sınıflandırılarak değerlendirmeye alınmıştır.

Tüm yaş grupları ile karşılaştırmalarında gerekli önemlilik testleri uygulanmıştır.

BULGULAR

Kanserlerin tanısında tek başına radyoloji % 3-5 arasında yer tutmaktadır. Destekleyici tanı yöntemi olarak kullanılmasında ise % 35’e varan bir yeri bulunmaktadır.

 

Table 1 Kanserlerin Tanısında Kullanılan Yöntemler ve Kullanılma Yüzdeleri

TANI YÖNTEMLERİ  VE Kullanılma Yüzdeleri

TANIYÖNTEMİ

TOPLAM

PATOLOJİ, SİTOLOJİ, HEMATOLOJİ

31,98

RADYOLOJİ

2,54

KLİNİK, CERRAHİ, DİĞER

8,67

PATOLOJİ, SİTOLOJİ, HEMATOLOJİ, RADYOLOJİ

8,22

PATOLOJİ, SİTOLOJİ, HEMATOLOJİ, KLİNİK, CERRAHİ

14,27

RADYOLOJİ, KLİNİK, CERRAHİ, DİĞER

4,08

HEPSİ BİRDEN

17,77

BİLİNMEYEN

12,5

TOPLAM

100,0

SONUCLAR

Yukardaki veriler ışığında, kanser tanısı ve destekleyici yöntem olarak radyolojik yöntemlerin kullanımında hem radyologların, hem de klinisyenlerin radyolojik yöntemlerin yerini belirleyerek, standartlarını geliştirmeleri gerekmektedir. Böylece gereksiz radyolojik yöntem kullanımı engellenerek, hasta maliyetleri düşürülebilecek, hem de hastaların gereksiz radyasyon almaları engellenmiş olacaktır.

My Contact Information

Links to Other Sites